divendres, 26 de desembre del 2014

[Euskal Herria] Vaga de fam en solidaritat amb els presos polítics kurds


Dues dones kurdes, membres de la Herri Kurduarekin Elkartasun Ekimena, han iniciat a Bilbao una vaga de fam de 3 dies de durada en solidaritat amb els seus companys de la presó d'Urmiye.

El 20 de novembre 30 presos polítics kurds van iniciar una vaga de fam en protesta per la violació sistemàtica dels seus drets a la presó central d'Urmiye (Kurdistan de l'Iran).

Els presos denuncien amb aquesta vaga de fam la contínua fustigació a la qual els sotmeten els carcellers: el robatori de les seues pertinences, la prohibició de l'ús de la biblioteca, l'anul·lació arbitrària de les visites amb els seus familiars.

La seua lluita també recull el dret que estiguen els presos polítics junts. Recentment, han sigut barrejats fins i tot amb presos socials a les cel·les. L'amuntegament i la falta de salubritat fa que la seua salut es ressenta ja que estan a una presó amb moltes més persones del que físicament permet l'espai.

El règim iranià va iniciar accions (amenaces als presos i als seus familiars, tortura, dispersió) encaminades a trencar la determinació dels presos en vaga.

Les organitzacions kurdes socials i polítiques, així com la societat civil sensibilitzada pels drets dels presos polítics han instat al govern iranià que detinga la repressió i escolte les demandes d'aquests. Concretament el representant del PJAK va advertir al president d'Iran, H. Rouhani, que el govern està arrossegant el país a un estat militar feixista amb aquestes accions, en el qual s'hi donen detencions sense límit algun basades en un suposat interès de protegir l'espiritualitat i la identitat iraniana. La brutal repressió la pateixen especialment militants kurds, així com membres d'uns altres grups ètnics.

Actualment, la vaga de fam és seguida per 29 presos; 10 d'ells tenen sentència de mort. Porten 33 dies en vaga de fam i la seua salut s'ha deteriorat de forma alarmant. A totes les capitals europees s'han organitzat jornades i concentracions en solidaritat amb els presos. Dues dones kurdes, membres de la Plataforma de Solidaritat amb el Poble Kurd iniciaran una vaga de fam de 3 dies de durada en solidaritat amb els seus companys de la presó d'Urmiye.

Des d'Euskal Herria, els membres de la Plataforma de Solidaritat amb el Poble Kurd, donem suport a les legítimes reivindicacions dels presos polítics kurds de la presó d'Urmiye, i denunciem les polítiques repressives sobre els presos polítics i sobre la població kurda en general, que es duen a terme a l'Iran. Demanem als representants polítics bascos que exigisquen al govern de l'Iran que detinga la repressió i deixe de violar sistemàticament els drets humans de les persones.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada