diumenge, 11 de gener del 2015

Assassinats planificats entre Ankara, Berlín i París



Durant la vesprada del 9 de gener de 2013, el Centre d'Informació de Kurdistan no va contestar les trucades.

Hi havia tres dones en l'edifici, però regnava un silenci sepulcral. Al principi res semblava estrany fins a la nit, quan els telèfons van continuar sonant, però ningú responia.

Aqueixa nit van començar a cridar a la porta del carrer la Fayette, 147. Era un dia fred d'hivern. Quan les tres persones van aconseguir obrir la porta a la una en punt el matí del 10 de gener, es van trobar tres cadàvers a l'interior.

Sara, Rojbin i Ronahi havien sigut disparades en el cap tres vegades cadascuna. La desena bala havia sigut disparada en la boca de Rojbin.

Sara era membre fundador del PKK. Rojbin era la representant a París del Congrés Nacional del Kurdistan a l'exili. Pel que fa a Ronahi, ella era membre del moviment juvenil kurd. Aquests assassinats van causar gran indignació. L'assassí o assassins no podien estar molt lluny.

La persona armada s'havia infiltrat en el moviment d'alliberament kurd 18 mesos abans i va tindre moltes oportunitats per a dur a terme execucions, però no havia rebut l'ordre necessària.

L'assassí va rebre les seues ordres des d'Alemanya, en un moment en el qual el vincle amb el món exterior del líder del poble kurd, Abdullah Öcalan, era difícil i al seu torn s'estaven fent els preparatius per a implementar l'escenari Tamil en el moviment guerriller.


Era 2011 i l'assassí es va infiltrar en l'organització kurda en el suburbi de Villiers-li-Bel de París i es va fer membre, ja que era oberta a tothom.


Tenia una llarga llista d'objectius. Quan Sakine Cansız (coneguda com Sara) va arribar a París l'octubre de 2012 per algunes qüestions burocràtiques, l'assassí va realitzar el seu primer contacte amb ella. Havent informat els serveis d'intel·ligència turcs, l'assassí va rebre les instruccions necessàries per dur a terme el seu pla.


Les proves que van sorgir un any després dels assassinats de París com a resultat de la lluita pel poder entre el govern de l'AKP i el Moviment Gülen, van revelar que els plans d'execució provenien d'Ankara.


Una cinta d'àudio que contenia la veu de Ömer Güney, el qual s'havia infiltrat en el moviment kurd, parlant amb dos agents d'intel·ligència turcs, va ser penjada en internet el 12 de gener de 2014.

L'assassí, la família del qual tenia enllaços amb el MIT (intel·ligència turca), va parlar de les seues activitats a París: de com eradicaria els seus objectius, els diners i les armes requerides.

El document anomenava diversos operatius d'intel·ligència i en ell constaven 6.000 euros de "possibles despeses”. A més de Sakine Cansız, també és esmentat el membre del Consell Executiu KNK Adem Uzun. Crida l'atenció el fet que Sakine Cansız fora a París uns dies després de l'arrest de Adem Uzun, el 6 d'octubre de 2012, durant una operació escandalosa.

La conspiració conjunta d'intel·ligència francesa i turca contra Uzun només va sorgir durant la recerca de l'assassinat de les tres dones. Ell va ser posat en llibertat el 9 d'agost de 2013, després que el sistema de justícia francès acceptara que 'les proves s'havien reunit de forma il·legal'.

Un correu electrònic va ser enviat des de París pel jutge d'instrucció francés Thierry Fragnoli a l'Ambaixada de França en aquesta ciutat l'1 d'octubre, en el qual s'esmentaven els serveis que havia prestat contra el PKK.


El magistrat francés estava responent a l'acusació del aleshores primer ministre turc, Recep Tayyip Erdoğan, que els països occidentals no estaven col·laborant en les operacions contra el PKK dient: “Des de 2006, França ha detingut, jutjat, condemnat i empresonat militants del PKK més que qualsevol altre país”. No obstant això, resulta estrany que Fragnoli fóra l'únic europeu que responguera Erdoğan.


Fragnoli va enviar el mateix correu electrònic a un conegut nacionalista turc. Aquest correu electrònic va arribar a les mans de Rojbin el desembre de 2012. També es va saber que l'assassí va visitar Ankara entre l'1 i 3 d'octubre.


Aquests esdeveniments sospitosos entre Turquia i França d'aquell mes d'octubre, particularment, encara no s'han explicat.


El setembre de 2014, el fiscal Jeanne Duyé va demanar als serveis d'intel·ligència francesos que explicaren què sabien sobre el sospitós d'assassinat Ömer Güney i que mantingueren el secret entorn els arxius que es manejaren al Centre d'Informació del Kurdistan.

Encara ha de ser presentat un cas en relació amb els assassinats de les tres dones kurdes. A Turquia, l'AKP i el seu líder, Recep Tayyip Erdoğan, acusen el moviment Gülen; el descriuen com "l’estructura paral·lela" de participació en els assassinats.

També s’està duent a terme una recerca pels fiscals a Ankara, però es neguen a compartir informació amb París sobre l'assassí.

Tant la intel·ligència francesa com la intel·ligència turca es neguen a dir-li al fiscal francés el que saben. A Turquia s'estan fent esforços per evitar que el MIT siga acusat de participar en els fets.

En parlar dels plans per a escapar cridava al MIT 'ma mare'

Segons els mitjans francesos Ömer Güney va ser visitat en la presó a París per algú que va viatjar des d'Alemanya uns dies abans que aparegueren les cintes d'àudio al gener de 2014. Durant aquesta visita es va parlar dels plans de fugida.

Es diu que el suposat assassí va preguntar: “Has passat la informació a ma mare?" Es pensa que aquest era codi per al MIT.

S'estan activant cèl·lules dorments?

Alemanya és una de les parts més importants de la recerca. El 2011, l'assassí va fer els seus primers contactes a Alemanya i va realitzar la seua última visita a Ankara els dies 19-21 de desembre de 2012. Un correu electrònic rebut per la policia de París el 20 de gener 2013 va afirmar que l'assassí treballava per a la intel·ligència turca i va proporcionar informació detallada. A desembre de 2014, es va produir un altre esdeveniment quan tres ciutadans turcs van ser detinguts i acusats d'espionatge a Alemanya. Es va dir que un dels homes, Muhammed Taha Gergerlioğdl, de 33 anys d'edat, era un ex assessor d'Erdogan.

Un mes després dels assassinats, una notícia interessant

Un mes després dels assassinats, el diari Sabah (proper a l'AKP) va afirmar que l'assassí havia sigut enviat des d'Alemanya a França per arruïnar les converses que es van iniciar entre el PKK i l'Estat en 2008, i que van continuar fins a mitjan 2011.

D'acord amb l'article, quan van finalitzar les converses d'Oslo, aquesta cèl·lula va quedar inactiva novament a París. No obstant això, quan es van iniciar les converses amb Öcalan, la cèl·lula es va reactivar.

La recerca ha revelat que ha sigut ocultada una gran quantitat d'informació a Turquia, Alemanya i França, i que existeixen cèl·lules actives. Això il·lustra la urgent necessitat que la recerca es complete tan prompte com siga possible perquè els responsables siguen duts a judici.

Font: http://en.firatajans.com/news/news/murders-planned-between-ankara-paris-and-berlin.htm

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada