dilluns, 16 de febrer del 2015

Delegació del Comitè s'entrevista amb Nuet Pujals (Esquerra Plural)

Ahir es va celebrar una reunió entre membres del Comitè de Solidaritat amb Rojava i el Poble Kurd i membres d'Esquerra Unida. Us deixem unes imatges de la reunió, així com els punts que hem portat a la mateixa i el dossier que es va lliurar.


  1. Per a Kobanê, l'obertura d'un corredor humanitari, un o diversos campaments de refugiats de l'ACNUR i si fóra possible forces d'interposició (cascs blaus)
  2. Per al PKK, la retirada de la llista d'organitzacions terroristes. Demanem la llibertat del seu dirigent Abdullah Öcalan.
  3. Per al Kurdistan, l'exigència a Turquia, per accedir a la UE, d'un estatut de autonomia ampli homologable als vigents en la nostra Europa.
  4. Per a les residents kurds a Espanya (emigrants o refugiats), la fi de l'assetjament policial.
Podeu descarregar ací el Document que es va lliurar.

Incloem també la transcripció de part de la reunió de la Comissió d'Exteriors a dia 11 de febrer de 2015, l'endemà a la nostra trobada.

En aquesta participa el Ministre d'Afers Exteriors i de Cooperació (Garcia-Margallo i Marfil).

En aquesta compareixença Iñarritu García. Portaveu de Amaiur en el Grup Mixt va preguntar: "M'agradaria saber pel que fa al conflicte sirià, concretament respecte al Kurdistan sirià, a Rojava, on les forces de defensa kurdes han aconseguit expulsar la barbàrie assassina del Daesh, a l'Estat Islàmic, si van vostès a promoure que Nacions Unides ajuden de manera immediata a tota aqueixa part del Kurdistan, ja que ara es troba en una situació precària on no tenen ni hospitals ni escoles i on fa falta ajuda humanitària d'urgència."

Resposta del Ministre: “L'Aliança de Civilitzacions que evidentment nosaltres hem mantingut perquè ens semblava raonable, té un atractiu especial en aquests moments. Va ser cofundada per Espanya i per Turquia, subratlle Turquia, i el secretari general és un de Qatar, alguna capacitat d'interlocució en una determinada part del món sunnita.

En l'altre costat està el centre de Viena, Rei Abdullah, d'Aràbia Saudita precisament, que vam fundar junts Aràbia Saudita, Àustria i Espanya en la qual participa El Vaticà. Subratlle que ací està Aràbia Saudita. Aràbia Saudita en aquests moments està intentant fer alguna operació que en el del diàleg al que m'he referit dins del capítol de democràcia preventiva pot tenir interès. Aràbia Saudita vol amb Egipte difondre una visió de l'Islam que siga radicalment contraria a la visió de l'Islam en la qual es recolzen d'una banda Daesh i per un altre Al-Qaeda, que són ara realitats diferents i competint en aquesta carrera d'horrors en la qual estan. Aràbia Saudita vol que siga Al Azhar la que establisca aquest mecanisme i nosaltres creiem que en el Centre de Viena. Hem fet dues coses en l'últim Consell de la Unió Europea aquest dilluns, demanar que s'amplie, que entren molts més països per a tenir molta més influència en aquest tema, vigilar i fer un programa nou i que tinga una acció molt decidida en aqueix tema. Per tant, Aràbia Saudita juga un paper essencial.

Iñarritu Garcia en la resposta al ministre no va fer esment al fet que no hi havia hagut resposta pel que fa a la predisposició del ministre per a promoure la sol·licitud d'ajuda a Rojava en Nacions Unides.

Nuet Pujals Pel grup parlamentari Esquerra Plural pregunta: "Vull fer concretament una petició sobre el tema de Kobanê, que és el poble kurd a Síria. Kobane ha sigut destruït en un 70% i Turquia no està ajudant als passos fronterers per a la reconstrucció d'aqueixa ciutat. Concretament els kurds de Kobane estan demanant, en primer lloc, passadís humanitari i, en segon lloc, campament de refugiats en Kobane para més de 10 o 15.000 persones que en aquest moment no poden viure en la ciutat. Aqueix és un tema que seria important que nosaltres poguérem abanderar, el tema dels kurds a Síria que no demanen la independència, que demanen autonomia.

Resposta del Ministre: “Pau a Síria. Amb Daesh no hi ha més solució que la militar. Amb Daesh no es pot negociar ni dialogar ni intentar arribar a un acord. Això implica que, probablement, calga revisar la política que els occidentals, tant Estats Units com a la Unió Europea, hem seguit amb Síria. Jo estic d'acord amb Staffan de Mistura en què la postura més intel·ligent seria començar a congelar fronts, començant per Aleppo i estenent-ho a altres regions, per a crear un clima de negociació. D'acord que en aqueixa negociació ha d'haver-hi partidaris o persones que formen part del règim d'Al-Assad, però ell no pot formar part del futur de Síria. L'historial d'horrors, de crims, de matances contra el seu propi poble que n'ha fet, valida que Assad forme part de la solució, la qual cosa no vol dir que no puga formar part de la negociació.

En resposta al que s'ha dit pel ministre el portaveu d'Esquerra Plural indica: “en el tema de Síria, vostès estan rectificant la seua posició -i acabe ja- perquè vostè, i estan les hemeroteques, va parlar d'invasió i que tota l'oposició siriana són lluitadors per la llibertat. Hui això ja no ho diu i, per tant, és una rectificació del seu Govern que nosaltres agraïm i que saludem. Vostès s'han mogut i nosaltres estem contents que es moguen.

El Portaveu d'Esquerra Pluaral no va recordar al ministre que no havia donat resposta a la seua petició sobre Kobane.

Realment tant Amaiur com l'Esquerra Plural simplement van enunciar la qüestió de Kobane i Rojava. Llegint la transcripció de la sessió es pot constatar que eren “temes menors” en l'agenda de les seues intervencions, gran equivocació per la seua banda doncs Rojava i Kobane, seran claus per al futur d'Orient Mitjà i per a la solució del conflicte a Síria.

És destacable que el Ministre obvie la qüestió kurda i pense exclusivament en Síria; no existeix per al ministeri el poble kurd ni Rojava.

Espanya i Turquia van de la mà amb la seua “aliança de civilitzacions” i per a poder anar de la mà, Espanya ha de mirar per a un altre costat pel que fa a Rojava, Kobanê i el poble kurd.

Podeu descarregar-vos l'acta de la reunió sencera ací: Afers exteriors 11-02-2015 completa

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada