dimarts, 17 de febrer del 2015

Viyan Soran: figura destacada del PKK i símbol de la lluita per l'emancipació de la dona

Font: https://redlatinasinfronteras.wordpress.com/2015/02/13/kurdistan-viyan-soran-bandera-de-dignidad-y-emancipacion/

Viyan Soran va nàixer en Silemani, Kurdistan del Sud, en 1981. Després d'haver sentit el pes de l'opressió sobre el seu poble, així com sobre les dones kurdes, va decidir unir-se al Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK) l'any 1997.

En poc temps, va demostrar la seua dedicació i habilitats de lideratge dins de l'organització, i es va alçar en les files ràpidament. Es va convertir en comandant en les YJA STAR (Forces de Defensa de la Dona a Kurdistan) i una figura destacada en el PKK.

Els objectius del PKK es poden definir sobre la base de tres objectius: soci-econòmics, polítics i ambientals, diferents però relacionats entre si.

En primer lloc, la lluita del PKK ha sigut sempre una lluita humana per la llibertat dels kurds oprimits que han sigut governats per la força pels quatre dels règims més autoritaris i hostils en el món – Turquia, Iran, l'Iraq i Síria.

En segon lloc, la lluita del PKK també es compon d'una àmplia campanya, persistent i tracta d'emancipar a totes les dones, no solament a les dones kurdes, sinó a erradicar totalment les normes patriarcals que coexisteixen en el món. Malgrat l'existència de moviments feministes internacionals (sobretot en el món en desenvolupament) les dones segueixen enfrontant importants graus de marginació i opressió.

En tercer lloc, el PKK està profundament compromès amb el desenvolupament ecològic per a evitar la destrucció mediambiental enfront dels avanços i la industrialització i el consumisme sense fre.

Com a comandant del PKK, Viyan Soran estava compromesa amb aquestes línies de lluita i aquestes bases van marcar la seua vida i la seua lluita personal. Ella va mostrar el seu fort odi pel segrest il·legal de líder nacional kurd Abdullah Öcalan en 1999.
El 2 de febrer 2006 es va comprometre a autoinmolarse com un acte de gran sacrifici en protesta pel segrest de Öcalan, el seu empresonament i aïllament en la presó de l'illa de Imrali.

Un altre objectiu essencial darrere del seu acte-inmolación va ser protestar contra l'aparició de traïció dins del sé del Partit.
La comandant màrtir Viyan Soran és un dels majors símbols nacionals del poble kurd i la seua lluita per l'alliberament nacional i la llibertat.

Fonts:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada